testujeme

02.03.2021

„Situace není vůbec jednoduchá. Také Linet musel reagovat na rychlý nárůst nakažených. Proto už měsíc pravidelně testujeme všechny zaměstnance, kteří nemůžou pracovat z domova. Antigenními testy procházejí všichni přímo v areálu našich závodů. Pokud je test pozitivní, obratem jdou na PCR test. V případě potvrzené nákazy zároveň sami interně trasujeme a posíláme další zaměstnance do karantény, což je velmi efektivní a důležité. Naše kroky úzce konzultujeme s krajskou hygienickou stanicí,“ upozorňuje Tomáš Kolář, výkonný ředitel společnosti Linet.

Zatímco v prvním kole testování byly nakažených desítky, minulý týden se tento počet snížil už jen na několik zaměstnanců.

„Převzali jsme na sebe dobrovolně část práce hygieniků, se kterými dále spolupracujeme. Máme i svůj Protipandemický plán, který obsahuje několik stupňů nebezpečí, včetně definovaných činností a opatření. Postupujeme přesně podle nich. Měla bych doplnit, že je už několik týdnů na nejvyšším stupni. Avšak díky pravidelnému testováním jsme zajistili maximálně bezpečná pracoviště. Zpětná vazba zaměstnanců je velmi pozitivní, protože opakovaným testováním můžeme pomoci zabránit přenosům i mimo pracoviště. Další vhodnou doplňující metodou, jak umožnit zaměstnancům mimo plánované dny testování, je i samotestování,“ říká Vladimíra Michnová, HR ředitelka Linetu.

Ve všech závodech Linetu v rámci Česka platí totožná opatření. Některé linky jedou v nepřetržitém režimu. Testování proto začíná už ráno v 5:00 a končí obvykle kolem třetí hodiny odpolední. Testuje se ve spolupráci s poskytovatelem závodní zdravotní péče.

„Promýšlíme varianty, jak toto testování doplnit o možnost otestovat se už doma v případě, kdy má zaměstnanec jakékoliv příznaky. Předpokládáme tedy nákup prověřených domácích testů, které by si zaměstnanci vzali domů jak pro sebe, tak pro své blízké. Věříme, že tím zvýšíme jejich vlastní zodpovědnost vůči šíření nákazy,“ dodává Tomáš Kolář.

Linet zároveň pracuje na vybudování očkovacího centra, které vznikne na dohled od současného závodu v Želevčicích – v budově bývalého kravína, kde třicetiletá historie firmy začala.