11. 10. 2019

Frolík tak plní plán, který veřejně oznámil již před pěti lety. LINET Group bude mít poprvé v historii na starosti v denní operativě výhradně management společnosti pod vedením jejích výkonných ředitelů Tomáše Koláře a Michaela Rosady. Tomáš Kolář je zároveň jediným CEO české společnosti LINET.

„Ambice společnosti zůstávají ty nejvyšší: tedy do pěti let zdvojnásobit svou velikost. Je zřejmé, že nebude stačit organický růst, byť LINET dlouhodobě předbíhá výkon konkurence. Nebudeme se tedy vyhýbat ani akvizicím, naopak je tato cesta pravděpodobná. Pokud nyní pochází 70 % našich tržeb z Evropy, v budoucnu chceme mít přes polovinu tržeb mimo ni, hlavně ve Spojených státech amerických,“ říká Zbyněk Frolík.

Svůj odchod naplánoval Zbyněk Frolík před pěti lety, kdy slavil šedesáté narozeniny. Od té doby je v čele LINETu spolu s Tomášem Kolářem. Jejich společné působení přineslo LINETu nejlepší roky jeho existence, kdy expandoval na americkém trhu, výrazně posílil svou přítomnost na dalších vyspělých trzích, především na Blízkém východě, v Austrálii, Kanadě, ale také v Asii.

„Z pozice šéfa společnosti LINET holding, která spravuje podíly tuzemských akcionářů LINET Group, budu samozřejmě management úkolovat i kontrolovat. Z náročných cílů ani na okamžik neslevujeme. Jsme hlavním a v zásadě jediným vyzyvatelem dvou největších světových výrobců lůžek. Jsem si jistý, že současné vedení LINETu v čele s Tomášem Kolářem a Michaelem Rosadou dokáže všechny cíle splnit,“ dodává Zbyněk Frolík.

Společnost LINET Group dosáhla ve fiskálním roce 2017/2018 tržeb nad 250 mil. eur. V následujícím roce se tržby vyhouply na 287 mil. eur s cílem růst i v tomto roce. „Výsledky za první dva kvartály odpovídají plánu. Zároveň investujeme do budoucnosti – zavedli jsme SAP, budujeme svá vlastní obchodní zastoupení na slibných trzích a stabilně inovujeme,“ upozorňuje Tomáš Kolář.

Zajímavá čísla z historie

• LINET vznikl na zelené louce, přesněji řečeno v polorozbořeném kravínu
  • LINET založil Zbyněk Frolík v roce 1990
  • LINET za celou svou historii zaměstnával zhruba 8 tisíc lidí
  • LINET zvyšuje každým rokem tržby v průměru o 20 %
  • LINET nebyl nikdy ztrátový, většinu zisků investoval do další expanze
  • LINET je jednou z mála firem, která přerostla svého německého partnera (wi-bo)
  • LINET působí více než na 100 trzích, na klíčových má své obchodní zastoupení
  • LINET je mezi trojicí největších světových výrobců na trhu nemocničních lůžek

LINET Group je největším evropským dodavatelem zdravotnických lůžek, antidekubitních matrací, nábytku i kompletních řešení pro nemocnice a pečovatelská zařízení. Sídlí v nizozemském Dordrechtu a zaměstnává 1680 lidí v 15 společnostech a lokalitách. Výrobkové portfolio skupiny tvoří známé značky lůžek LINET, wissner-bosserhoff, zahrnuje také matrace a nabídku doplňují i výrobky BORCAD Medical: porodní lůžka, gynekologická, transportní a dialyzační křesla. Firma si svůj stabilní organický růst udržuje díky schopnosti přinášet nové výrobky maximálně přizpůsobené potřebám zákazníků. Více na www.linet.com.