24. 7. 2019

„Uzavíráme období, kdy jsme intenzivně pracovali na skokovém růstu firmy prostřednictvím vstupu finančního investora. Ten se ovšem neuskuteční. LINET Group roste organicky výrazně rychleji než celosvětový trh. Máme dost peněz i odhodlání, abychom využili svůj potenciál. Čekají nás další léta budování Linetu,“ vysvětluje Zbyněk Frolík, zakladatel a největší akcionář LINET Group.

Podobně vidí situaci Bernhard Ebel, člen dozorčí rady LINET Group SE: „Byla to jedna z cest, jak rychleji zvýšit tržby společnosti a její rozvoj. Ovšem platí, že žádný strategický partner v současné době není vhodný. Na druhou stranu, LINET dokazuje, že umí na perspektivních světových trzích růst velmi rychle i bez toho.“

Společnost LINET Group dosáhla v fiskálním roce 2017/2018 tržeb nad 250 mil. eur. V následujícím se tržby vyhouply na 287 mil. eur a na letošek je plán kolem 315 mil. eur.

LINET Group  2017/2018  2018/2019
tržby > 250 mil. eur 287 mil. eur
Roční míra růstu (CAGR) - 14 %

Akcionáři LINET Group pověřili zhruba před dvěma lety společnost JP Morgan, aby pro ni nalezla finančního partnera, jehož prostřednictvím by rychleji expandovala na zahraničních trzích. Cílem byl rychlý růst tržeb k úrovni 500 mil. eur.

Zájem o vstup do společnosti projevilo zhruba 30 subjektů. Byly mezi nimi i nejrespektovanější světové private equity skupiny. Pro akcionáře i management LINET Group bylo důležité, aby nový partner zachoval dynamický duch firmy. „Ačkoliv jsme se nakonec nedohodli, nelitujeme toho. Tato zkušenost nás posunula a potvrdila, že se nám povedlo vybudovat celosvětově významného hráče v daném oboru. S ostatními akcionáři jsme se shodli, že máme velkou chuť pokračovat v budování LINET Group i nadále,“ dodává Zbyněk Frolík.